magnify

Šunka + DD = Parádní ragbyový víkend

Publikováno dne 16.6.2011 , autor: , kategorie: Dětský den, Zápasy

Old Prague Ham

Po několika letech scházení se na pátečním ragby a odehrání pár přátelských utkání s novými českými týmy jsme měli možnost prožít parádní ragbyový víkend při OldBoys turnaji „Staropražská šunka“. Turnaj se odehrál na hřištích RCM Říčany s upravenými pravidly pro naší věkovou kategorii (2x12min, mlýny bez tlaku, kdo vhazuje do mlýna vyhrává, auty bez zvedání skokana, bez kopání vně 22m, bez kopů po položení … tak si tak říkám proč se vlastně stavěly branky na zadním hřišti … :-)) Pátek večer jsme věnovali oficiálnímu zahájení turnaje v prostorách Japonské zahrady Top hotelu Praha. Dobrá nálada přítomných a nastolená pohodová atmosféra se pak táhla celým turnajem až do večerního finále. Organizátoři nás nalosovali do skupiny B, společně s mužstvem Maďarska a týmy Crema (Itálie) a Hippocampes (Francie). V prvním utkání jsme jednoznačně přejeli maďary jak herně, tak i výsledkově a chystali se na rozhodující utkání o vítěze skupiny s Hippocampes. Frantíci se na nás ale pěkně připravili, za celé utkání nám prakticky nepůjčili míč a tím zcela odřízli náš útok, navíc nás svou strojovou rojovou hrou neustále nutili k chybám a drželi nás tím stále pod tlakem. Dovolím si tvrdit, že tohle utkání byla ukázka toho, že se ragby hraje především hlavou! Prohra o jednu pětku nás nakonec stála lepší umístění, nežli konečné páté místo. Třetí utkání ve skupině se hrálo na zadním hřišti proti sebevědomým taliánům. Ti si na nás po prohře s Hippocampes dost věřili, ale naštěstí se hrálo celoplošné ragby a tak jsme je výsledkově zlomili v poměru pětek 4:2. Utkání s Crema bylo také mj. o ragbyové kultuře, kdy na hřišti chvilkami došlo na pěsti a kopance, ale po zápase proběhlo společné fotografování a v přátelském duchu se šlo na pivko. A tak to má být! Semifinále jsme vyhráli kontumačně a v pozdním odpoledni hráli o konečné páté místo s vítězem dvou posledních ročníků, týmem Praga Oldies, ve kterém jsme zvítězili 3:1 na pětky.

Pak už následoval třetí poločas v giga stanu na umělce, kde se bujaře hodovalo a slavilo a kde si ElCapitáno vyzkoušel supermanův let při vyzvednutí poháru. Tím jsme velice originálně uzavřeli naší účast v turnaji, kde jsme zanechali velmi dobrý dojem jak po herní tak i společenské stránce.

Video od Míly z turnaje o Staropražskou šunku 2011

Video od Ládi z turnaje o Staropražskou šunku 2011

K doplnění pohledu na tento turnaj přikládáme i komentář k vzájemnému utkání od francouzských Hippocampes.

Le 2eme match de la poule oppose l’équipe des Old boys Hungary a l’équipe locale lors duquel les joueurs de Ricany inscrivent une ribambelle d’essais. Déja les sourires tombent du côté des hippos. C’est l’équipe a battre pour terminer 1er de poule et accéder a la 1/2 finale. Apres quelques répétitions de touches et une grosse préparation mentale digne de la Fédérale3, Le “choc” peut commencer. Ha oui ! Ne cherchez pas la vaseline, c’est Seb Rémy qui l’a sur le visage, il a meme fini le pot ! La tactique du Coach est payante. Les Tcheques sont privés de ballons et les mauls portés sur 10 ou 20 metres des Hippos font que l’occupation et la possession sont a mettre a l’actif des bruscains. Mais le score reste nul en 1ere période. La seconde mi-temps repart sur les memes bases, les locaux ne venant guere que quatre fois dans le camps adverse par du jeu au pied. Mitch impérial en défense, et un carton jaune de chaque côté plus tard, Seb qui n’ayant pas compris que son adversaire voulait juste lui enlever l’excédent de vaseline, brasse l’air en jouant des poings. Vraiment inutile dans ce genre de rencontre ! Le forcing des Hippos continue. Apres une suite de pick and go, Babi rafute et plonge dans l’en-but. Josse est ravi et meme si les “gros” ont fait le plus gros du boulot dans ce match, on pourra noter une rentrée de Tytou volontaire dans ses charges et une redoublée triple de la Kiffe qui a fini sa course sur le terrain annexe.

Pro neznalé francouzského jazyka ještě překlad do češtiny od Petra Cimpricha, kterému tímto velmi děkujeme.

Druhý zápas ve skupině proti sobě postavil Old Boys Maďarsko a domácí tým, přičemž hráči Říčan položili sérii pětek. Mořským koníkům (hippocampes) ztuhnul úsměv na rtech. Tohle je tým, který musíme porazit, abysme skončili první ve skupině a postoupili do semifinále. Po zběžném rozcvičení a důkladné mentální přípravě, jako na zápas Fédérale3, může “šok” začít. No ano! Nehledejte vazelínu, Seb Rémy ji má na tváři, vybral celý kalíšek. Trenérova taktika funguje. Češi si nesáhnou na míč, koníci posouvají skrumáže o 10 nebo 20 metrů. Aktivita a míč jsou na naší straně. Ale skóre po prvním poločase zůstalo na nule. Druhá půle začala úplně stejně, místní tým dokázal zaútočit po nohách jen čtyřikrát. Mitch vládl obraně, později po žluté kartě na každé straně – Seb nechápal, že mu jeho protivník chce jen otřít přebytečnou vazelínu, vzduch proťaly pěsti. To opravdu není třeba při takovém typu utkání. Koníci museli pokračovat. Po několika fázích Babi zařval a položil se do brankoviště. Joss je nadšený, a přestože “velcí” v tomhle zápase udělali nejvíc práce, je třeba říct, že se Tytouovi vrátilo všechno vynaložené úsilí; vrátilo se dvojnásobně, trojnásobně i Kiffovi, který skončil svůj běh až v autu.

Pro formální doplnění zprávy o utkání přidávám ještě sestavu o33 a výsledeky:

Sestava o33:
Fred, Ondra, Venca, David Rou., Zdeněk, David Roš., Honza Š., Jirka, Bůčák, George, Gyula, Radim, Marabu, Jardis, Hudy, Pípa, David K., Synek, Kobi, Petr, Hop, Mára A., Aleš, Vrky, Jirka H., Jecháček

Částečné výsledky:
Skupina B Crema-Hippocampes 0:10, Říčany-Hungary 30:5, Říčany-Hippocampes 0:5, Crema-Hungary 25:5, Hippocampes-Hungary 20:5, Říčany-Crema 20:10. Pořadí: 1. Hippocampes (FR), 2. Říčany, 3. Crema (I), 4. Hungary.
PLAY-OFF: Visé (I) – Říčany 0:15 (kontumačně, soupeř neměl dostatek hráčů)
O 5. místo: Říčany-Praga 15:5
Za o33 pokládali: Petr 3x, Mára A. 3x, Kobi 2x, Synek 2x, Hop, Jirka H a Vrky.

Většina hráčů o33 se po sobotní after party doma víceméně otočila a zase spěchala na stadion, kde „ragbyový víkend“ pokračoval nedělním dětským dnem pořádaným RCMŘ. Za citelného ochlazení proti sobotě a především za trvalého deště se očekávala velmi malá (pokud vůbec nějaká) účast. Jaké však bylo překvapení organizátorů, když se v poledne dopočítali přes 600 dětí! Osobně jsem byl svědkem scénky, kdy malý kluk prosil maminku, aby s ním šla už konečně na hřiště. Argumenty že prší, že bude celý mokrý a bude mít rýmu a kašel byly v tomto případě velmi chabé. Vidina soutěží a her toho klučinu úplně fascinovala a déšť bylo to poslední, co by mu mělo vadit :-))
Co napsat k oběma akcím závěrem? Po těch všech hodnocení, popisech či děkovačkách co proběhlo přes emaily hráčů, různé ragbyové i neragbyové weby a fóra? Snad jen že to byl opravdu vyvedený ragbyový víkend, na který se hned tak nezapomene!

 
 Share on Facebook Share on Twitter Share on Reddit Share on LinkedIn
Comments Off on Šunka + DD = Parádní ragbyový víkend  comments